Blog > Komentarze do wpisu

Puszysty tort z konfiturą z 4 owoców dekorowany bitą śmietaną, pistacjami i orzechami włoskimi

W ten weekend była impreza z okazji drugich urodzin mojego syna i jego kuzynki. Po raz drugi stanąłem przez zadaniem upieczenia tortu. Tym razem wybór padł na tort malinowy.

Puszysty tort z konfiturą z 4 owoców dekorowany bitą śmietaną, pistacjami i orzechami włoskimi

 

Tort nie jest tak czasochłonny jak tęczowy, ale i tak trzeba poświęcić mu chwilę. Trochę zmodyfikowałem oryginalny przepis, zwiększyłem ilość konfitury, zmieniłem też jej smak, wymieszałem pistacje z orzechami włoskimi i jako że tort był dla dzieci, do nasączenia nie użyłem alkoholu tylko ponczu z mocnej herbaty z cytryną i małą ilością cukru.

Co będzie nam potrzebne.

 

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego w żelu (najlepszy będzie ten)

 

Przełożenie i dekoracja:

  • 300g konfitury z 4 owoców (truskawki, wiśnie, czerwone porzeczki i maliny), można wykorzystać konfiturę malinową
  • 10 łyżek ponczu z herbaty (w wersji dorosłej można wykorzystać likier kokosowy, rum albo likier Passoa)
  • 750ml śmietanki 30% (bardzo mocno schłodzonej)
  • 4-5 łyżkek cukru pudru (można mniej lub więcej wedle uznania)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 250-300g drobno pokrojonych pistacji i orzechów włoskich

 

 

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na średnich obrotach przez około 4 minuty aż się spienią ale nie będą jeszcze sztywne. Stopniowo zwiększamy obroty miksera do maksymalnych i dodajemy partiami cukier cały czas miksując. Gdy dodamy już cały cukier ubijamy jeszcze pianę przez 2-3 minuty aż będą sztywne i błyszczące (jak na bezę).

Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Na koniec dodać barwnik i na małych obrotach wymieszać aż cały barwnik dokłądnie się rozprowadzi.

Mąki przesiać do jednej miski, a następnie podzielić na 3 części. Do ubitej piany dodać jedną część mąki i miksować na najniższych obrotach przez kilka sekund, dodać kolejną porcję mąki i znów chwilę miksować, dodać ostatnią porcję mąki i zmiksować do połączenia się składników.

Tortownicę (okrągłą o średnicy 24cm lub kwadratową 21x21cm) wyłożyć papierem. Przelać do niej masę i wyrównać wierzch. Piec przez około 30-35 minut (do suchego patyczka). Natychmiast wyjąć biszkopt z piekarnika i ustawić na metalowej kratce. Po 10 minutach odwrócić formę i wyjąć biszkopt na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić do całkowitego wystygnięcia (około godzinę).

Pistacje obrać z łupinek i drobno posiekać.

Konfiturę przełożyć do garnka, dolać 5 łyżek ponczu/likieru i zagotować. Odstawić do ostygnięcia.

Żelatynę wsypać do miseczki wlać 1/4 szklanki gorącej wody i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić na bok na czas ubijania śmietanki.

Bardzo zimną śmietankę (można ją na 10 minut włożyć do zamrażalnika przed ubijaniem) ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem.
Gdy piana będzie gotowa, dolać jeszcze lekko ciepłą żelatynę i razem krótko zmiksować. Można też dodać łyżkę ekstraktu waniliowego dla poprawy smaku.

Ostudzony biszkopt przekroić w poprzek na 3 części. Pierwszy blat położyć na tortownicy, wyłożyć połowę przygotowanej konfitury oraz 1/3 bitej śmietany. Na wierzch położyć drugi blat, wyłożyć resztę konfitury i 1/3 śmietany. Położyć ostatni blat, skropić pozostałą ilością ponczu/likieru, a na wierzch i boki wyłożyć resztę bitej śmietany. Boki obsypać posiekanymi pistacjami. Górę można udekorować wedle uznania (wiśnie, truskawki etc).

Tort wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, po tym czasie będzie gotowy do podania.

 

Smacznego 

 

tort malinowy 9

tort malinowy 1

tort malinowy 2

tort malinowy 4

tort malinowy 5

tort malinowy 6

tort malinowy 7

tort malinowy 8

tort malinowy 11

tort malinowy 12

tort malinowy 14

tort malinowy 15

tort malinowy 16

tort malinowy 17

tort malinowy 18

 

tort malinowy 20

tort malinowy 21

tort malinowy 22

tort malinowy 23 

tort 24 

tort 26 

tort malinowy 27

tort malinowy 28 

 

 

sobota, 23 lutego 2013, fluidfluidfluid

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów