Blog > Komentarze do wpisu

Suszone śliwki zapiekane w boczku

Bardzo smaczna i błyskawicznie znikająca przystawka na ciepło (na zimno w sumie też pyszna). Składa się tylko z 3 rzeczy, a zawsze powoduje uśmiech na twarzach gości. Z doświadczenia wiem, że ile bym ich nie zrobił - zawsze zabraknie. Tak więc warto zrobić ich bardzo dużo.

Suszone śliwki zapiekane w boczku

 

Składniki:

  • kilka plasterków boczku - może być wędzony/parzony ale najlepiej sprawdza się surowy - wtedy mięso jest przyjemnie chrupiące
  • 1-2 paczki śliwke suszonych
  • majeranek
  • wykałaczki

 

Przygotowanie jest proste i sprowadza się do pocięcia plastrów boczku na kawałki o długości około 3-4cm.
Na środku boczku kładziemy śliwkę i zawijamy dookoła niej boczek, całość spinając wykałaczką.
Przekładamy na blachę do pieczenia i solidnie obsypujemy wszystko majerankiem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na około 10-15 minut (dłużej trzymamy koreczki z surowego boczku), aż mięso będzie przyjemnie chrupiące, a w domu rozniesię się cudowny zapach majeranku.

 

Smacznego

 Suszone sliwki zapiekane w boczku 1

Suszone sliwki zapiekane w boczku 2

Suszone sliwki zapiekane w boczku 3

Suszone sliwki zapiekane w boczku 4

Suszone sliwki zapiekane w boczku 5

Suszone sliwki zapiekane w boczku 6

Suszone sliwki zapiekane w boczku 8

Suszone sliwki zapiekane w boczku 9

Suszone sliwki zapiekane w boczku 10

 

 

 

 

 

sobota, 30 marca 2013, fluidfluidfluid

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów