Blog > Komentarze do wpisu

Sandwich z kurczakiem w panierce parmezanowo-ziołowej i krążki cebulowe w piwnym cieście

Nie ma nic lepszego niż kanapka na ciepło z pysznymi dodatkami popita zimnym piwem. Chciałbym dzisiaj zaproponować danie, które można przygotować w około 20 minut, przy czym wygląda i smakuje ono wybornie. Chrupiący i soczysty kurczak w ziołowo-parmezanowej panierce z dodatkiem krążków cebulowych w puszystym piwnym cieście...

Sandwich z kurczakiem smażonym w panierce parmezanowej i krążki cebulowe w piwnym cieście

 

Składniki (dla 2 osób):

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 duże bułki
  • garść rukoli
  • 50g tartego parmezanu
  • 50g bułki tartej
  • 1 duża cebula
  • 100ml mleka
  • 300ml piwa
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 120g mąki pszennej
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1/4 pęczku szczypiorku do dekoracji

 

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 150 stopni.
Majonez i musztardę mieszamy razem i odkładamy na razie na bok.
Cebulę kroimy w poprzek, tak aby uzyskać krążki o grubości około 0,5cm. Zalewamy je mlekiem i odstawiamy na kwadrans.

Kurczaka kroimy w poprzek na pół, aby kawałki nie były za grube.
W jednej misce rozkłócamy jajko, a w drugiej mieszamy dokładnie parmezan, bułkę tartą i oregano.

Z mąki pszennej, kukurydzianej, piwa, soli, cukru i proszku do pieczenia robimy ciasto, na tyle gęste aby trzymało się cebuli.

Rozgrzewamy olej na dwóch osobnych patelniach, na tej na której będziemy smażyć krążki wlewamy więcej oleju.

Bułki przekrawamy w poprzek, smarujemy je obranym ząbkiem czosnku i wkładamy do nagrzanego piekarnika na czas smażenia pozostałych rzeczy.

Kurczaka obtaczamy w jajku i dokładnie w panierce i smażymy po koło 2-3 minuty z jednej ze stron, aż panierka się zrumieni.
Krążki maczamy w cieście i również smażymy aż się zrumienią (również około 2-3 minuty z każdej strony).
Po usmażeniu wykłądamy wszystko na chwilę na papierowy ręcznik, aby pozbyć sie nadmiaru tłuszczu. 

Wyciągamy bułki z piekarnika i dolną część smarujemy obficie sosem majonezowo-musztardowym. Na sos kładziemy garść rukoli, a na nią kurczaka. 
Całość przykrywamy drugą połówką bułki, również posmarowaną odrobiną sosu.

Tak przygotowanego sandwicha kładziemy na talerz, obok układamy krążki cebulowe a całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Podajemy z zimnym piwem.

 

Smacznego

Sandwich z kurczakiem smażonym w panierce parmezanowej i krążki cebulowe w piwnym cieście 1

Sandwich z kurczakiem smażonym w panierce parmezanowej i krążki cebulowe w piwnym cieście 2

Sandwich z kurczakiem smażonym w panierce parmezanowej i krążki cebulowe w piwnym cieście 3

Sandwich z kurczakiem smażonym w panierce parmezanowej i krążki cebulowe w piwnym cieście 4

Sandwich z kurczakiem smażonym w panierce parmezanowej i krążki cebulowe w piwnym cieście 5

Sandwich z kurczakiem smażonym w panierce parmezanowej i krążki cebulowe w piwnym cieście 6

Sandwich z kurczakiem smażonym w panierce parmezanowej i krążki cebulowe w piwnym cieście 7

Sandwich z kurczakiem smażonym w panierce parmezanowej i krążki cebulowe w piwnym cieście 8

Sandwich z kurczakiem smażonym w panierce parmezanowej i krążki cebulowe w piwnym cieście 9 

 

Przywołujemy wiosnę!!!

środa, 24 kwietnia 2013, fluidfluidfluid

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów