Blog > Komentarze do wpisu

Wok za wygrany konkurs już do mnie dotarł - mały tutorial jak opalać wok ze stali węglowej

Obiecałem że jak tylko nagroda przyjdzie od razu sie nią pochwalę - tak też właśnie czynię :)

Wok za wygrany konkurs już do mnie dotarł - mały tutorial jak opalać wok ze stali węglowej

 

Nagroda dotarła do mnie dużo szybciej niż zakładałem.
Pierwsze co rzuciło się w oczy to instrukcja, że przed użyciem należy najpierw wok wypalić.

Nowy wok ma srebrny kolor, do któego nie radzę się przywiązywać bo opalanie nam go zmieni :)
Opalanie ma na celu zakonserwowanie powłoki i sprawia, że smażone potrawy nie będą do niego przywierać. 

Od razu zamieszcze informacje jak to zrobić, a nuż komuś się przyda :)

 

Zaczynamy od dokładnego umycia woka w gorącej wodzie z dodatkiem małej ilości płynu szczotką bambusową albo druciakiem.

Następnie odstawiamy wok do wyschnięcia. W międzyczasie przygotowujemy sobie kilka ręczników papierowych, miseczkę z 3-4 łyżkami oleju roślinnego i jak mamy to lateksowe rękawiczki też się przydadzą.

Suchy wok wstawiamy na palnik na maksymalny ogień i czekamy, aż dno stanie się czarne (warto otworzyć okno, włączyć wyciąg albo najlepiej jedno i drugie bo będzie się trochę dymić). Maczamy teraz złożony ręcznik w oleju i nacieramy dokłądnie dno olejem.

Następnie wok kładziemy bokiem i po kolei opalamy dookoła ścianki, za każdym razem nacierając opaloną część olejem. 

Po opaleniu całości odstawiamy go do wystygnięcia, po czym wycieramy ręcznikiem ewentualne pozostałości oleju.

Po każdym użyciu woka również musimy go zakonserować na przyszłość.
W tym celu myjemy go gorącą wodą BEZ dodatku płynu (środki chemiczne niszczą powłokę i mogą powodować rdzewienie woka) szczotką bambusową lub druciakiem. Po umyciu osuszamy je (można wstawić na chwilę na palnik) i ncieramy całą powierzchnię wewnątrz olejem roślinnym.
Po wystygnięciu ręcznikiem wycieramy ewentualne pozostałości oleju.

Tak konserwowany wok będzie nam służył długie lata.

 

W najbliższym czasie na pewno pojawi się tu przepis albo dwa z wykorzystaniem nowego narzędzia.
Tak więc polecam zaglądać i sprawdzać. 

 

wok 1

wok 2

wok 3

wok 4

wok 5

wok 6

wok 7

wok 8 

sobota, 06 kwietnia 2013, fluidfluidfluid

Komentarze
2013/04/06 17:24:42
Aż musiałam do Ciebie wdepnąć zobaczywszy na durszlaku obok zdjęcia z Twojego bloga informację o wypalaniu woka ;) Osobiście woka nie posiadam, ale konieczność wypalania bardzo mnie zdziwiła :) Będę o tym pamiętać, gdy tylko go zakupię :) Pozdrawiam!
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów