Blog > Komentarze do wpisu

Szparagi z sosem holenderskim

Kiedy tylko zaczyna się sezon na szparagi staram się je robić kiedy tylko się da. Młode zielone mają delikatny, pozbawiony goryczki smak i są idealne jako dodatek do mięsa czy sałatek, ale również jako samodzielne danie. Dzisiaj zaproponuję szybkie w przygotowniu szparagi z sosem holenderskim, którego delikatność idealnie podkreśla i wydobywa ich łagodność.

Szparagi z sosem holenderskim

 

Składniki:

  • 500g szparagów :)
  • 3 żółtka
  • 1/4 kostki masła
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Jako, że przygotowanie całości nie zabiera więcej niz 10 minut wszystko będziemy robić jednocześnie, aby z sosu nie zrobiła się nam jajecznica albo szparagi zbytnio nie ostygły.

Wstawiamy na kuchenkę dwa garnki z wodą. W jednym będizemy gotować szparagi (więc wlewamy więcej wody), drugi posłuży nam do przygotowania sosu w kąpieli wodnej.

Szparagi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody na około 4 minuty (pod przykryciem) po czym odcedzamy.

W międzyczasie przygotowujemy sos. 
Do miski osadzonej nad garnkiem z gotującą się wodą wrzucamy żółtka i trzepaczką ubijamy, aż podwoją swoją objętość.
Następnie dodajemy masło i ubijamy aż całość się rozpuści. Wciąż ubijając dodajemy śmietanę. Na koniec dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz i mieszamy jeszcze przez kilkanaście sekund.

Układamy szapragi na talerzu i polewamy gorącym, aksamitnym sosem.

 

Smacznego

 

Szparagi z sosem holenderskim 1

Szparagi z sosem holenderskim 2

Szparagi z sosem holenderskim 3

Szparagi z sosem holenderskim 4

Szparagi z sosem holenderskim 5

 

 

czwartek, 16 maja 2013, fluidfluidfluid

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów