Blog > Komentarze do wpisu

Desernik jogurtowy z jagodami

Skoro impreza urodzinowa to i nie może zabraknąć ciasta, które będzie pełniło rolę tortu. Jako że kobiecie powyżej 18 roku życia już się nie wstawia świeczek (pewnie żeby się lukier nie roztopił :) ) więc każde kolejne jej urodziny są właśnie osiemnastymi i tak też było i tym razem. Kajce ciasto się spodobało a że ostatni raz robiłem je w zeszłe wakacje, to goście również byli zaskoczeni. Jest przepyszne, nie wymaga pieczenia i ciężko jest je zepsuć (chyba że się złe jogurty wybierze). Gorąco je polecam póki jest sezon na jagody.

Desernik jogurtowy z jagodami

 

Składniki:

Spód: 

  • 300g herbatników (polecam Digestive, gdyż są lekko słone)
  • 120g masła
  • 80g białej czekolady
  • 2 łyżki jogurtu

Masa jogurtowa:

  • 7 dużych jogurtów greckich, każdy po 330-340g (WAŻNE! - nie każdy jogurt się nadaje, najlepszy jest firmy ZOTT, odpada Bacoma i Mlekovita)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 300g białej czekolady
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • opcjonalnie - 100ml likieru kokosowego lub rumu 

Wierzch:

  • 500g jagód (opcjonalnie mogą być inne owoce jak borówki, porzeczki)
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych 

 

Dzień przez rozpoczęciem zabawy z naszym ciastem musimy odsączyć jogurty. W tym celu spore sitko wykładamy gazą/pieluchą tetrową, wykładamy na nie wszystkie jogurty. Tak przygotowane sitko zawieszamy nad garnkiem, do którego będzie ściekać woda i wkładamy do lodówki na 24h.

Spód:

Herbatniki rozkruszamy (ja wykorzystałem do tego blender z ostrzem do siekania) i mieszamy z roztopionym masłem, roztopioną czekoladą i dwiema łyżkami jogurtu, który się dzielnie przez całą noc odsączał. Tak przygotowaną masę wykładamy do tortownicy o średnicy minimum 28cm i dokładnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki na 15-20 minut aby nasz spód stwardniał.

Masa jogurtowa:

Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody i dokładnie mieszamy przez 2-3 minuty aż się całkowicie rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia.
W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną na kosteczki czekoladę, miód i ewentualnie połowę likieru/rumu (jeśli nie używamy rumu dodajemy więcej miodu). Rozpuszczamy do momentu aż wszystkie składniki się połączą tworząc gładką masę. jeśli czekolada się zbryli, dodajemy 1-2 łyżki jogurtu. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia.

Tak przygotowaną, przestudzoną masę razem z żelatyną dodajemy do jogurtów i dokładnie mieszamy mikserem żeby wszystko się rozprowadziło.

Masę jogurtową wylewamy na schłodzony spód i dokładnie rozprowadzamy (zwłaszcza przy brzegach, aby przy nalewaniu nie wypłynęła nam galaretka). Dekorujemy jagodami (możemy je lekko "wcisnąć" w masę) i wkładamy do lodówki.

Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowanium, jednak polecam użyć około 150-200ml wody mniej niż wychodzi to z przepisu.
Spowoduje to, że galaretka szybciej się zetnie.

Przestudzoną galaretkę wylewamy na ciasto. Polecam wlewać po łyżce aby nie naruszyć masy, z której mogą oderwać się drobinki, które nie będą wyglądały estetycznie zatopione w galaretce.

 

Ciasto po 3-4 godzinach w lodówce będzie gotowe do podania.

 

Smacznego

 

Desernik jogurtowy z jagodami 1

Desernik jogurtowy z jagodami 2

Desernik jogurtowy z jagodami 3

Desernik jogurtowy z jagodami 4

Desernik jogurtowy z jagodami 5

Desernik jogurtowy z jagodami 6

Desernik jogurtowy z jagodami 7

Desernik jogurtowy z jagodami 8

Desernik jogurtowy z jagodami 9 

 

Przepis pochodzi z tej strony (wprowadziłem kilka modyfikacji, które znacznie skróciły czas przygotowania) 

 

Jagodowo Nam edycja 5!

Dla ochłody

Kwaśnie, no właśnie

sobota, 27 lipca 2013, fluidfluidfluid

Polecane wpisy

Komentarze
2013/07/28 18:36:25
No, no 18stolatka na pewno była szczęśliwa z takiego tortu!:)
dziękuję za przepis do Jagodowej akcji:)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów