Blog > Komentarze do wpisu

Kolorowe szaszłyki satay

Kolejna wariacja na temat szaszłyków. Tym razem szaszłyki z kurczakiem i wyglądające nieco inaczej niż zwyczajnie wygląda szaszłyk, do którego jesteśmy przyzwyczajeni.

Kolorowe szaszłyki satay

 

Składniki (na 10-12 szaszłyków):

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 1 duża cukinia (lub 2 mniejsze)
  • 2 czerwone papryki
  • opcjonalnie czerwona cebula
  • przyprawy do zamarynowania mięsa (wedle własnych upodobań)

 

Zaczynamy od przekrojenia piersi poziomo na pół. Następnie kroimy je na jak najdłuższe paski. Tak przygotowane mięso marynujemy w oliwie i w przyprawach (ja wybrałem klimaty tureckie - kmin rzymski, curry, majeranek, tymianek, rozmaryn).

Paprykę i cukinię kroimy na kawałki mniej więcej 2x2cm.

Po zamarynowaniu zaczynamy przygotowywać szaszłyki. Nabijamy kawałek mięsa, zaraz za nim cukinię, zawijamy mięso dookoła cukini i nabijamy na patyk, teraz kolej na paprykę, znów zawijamy mięso i tak do wyczerpania składników. Wiem, że opis może się wydawać trochę zagmatwany, dlatego na zdjęciach będzie to łatwiej załapać.

Tak przygotowane szaszłyki wrzucamy na grill i grillujemy do momentu aż mięso będzie gotowe (3-4 minuty z jednej strony powinno wystarczyć).

 

Smacznego 

 

Kolorowe szaszłyki satay 1

Kolorowe szaszłyki satay 2

Kolorowe szaszłyki satay 3

Kolorowe szaszłyki satay 4

Kolorowe szaszłyki satay 5

Kolorowe szaszłyki satay 6

Kolorowe szaszłyki satay 7

 

poniedziałek, 05 sierpnia 2013, fluidfluidfluid

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów