Blog > Komentarze do wpisu

Tagliatelle con galletti

Sezon na kurki w pełni, więc warto przygotować coś pysznego, gdzie główną rolę będą pełnić te smaczne i delikatne grzyby. Makaron z delikatnym, aksamitnym sosem na bazie kurek i śmietany. Idealny na kolację we dwoje.

Tagliatelle con galletti

 

Składniki (dla 2 osób):

  • 250g makaronu tagliatelle
  • 250-300g kurek
  • 1 średnia cebula
  • 400ml śmietany 18%
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki białego wina

 

Kurki myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 3 łyżkach oliwy aż się zeszkli. Następnie dodajemy kurki, chojnie solimy i pieprzymy i razem smażymy aż grzyby lekko zmiękną.
W tym samym czasie gotujemy makaron al dente.

Dodajemy na patelnie połowę wina i smażymy jeszcze 2 minuty aż cały alkohol odparuje. 

Zdejmujemy patelnię z gazu, dodajemy resztę wina (aby obniżyć temperaturę na patelni) i w to samo miejsce wlewamy śmietanę. Delikatnie mieszając rozprowadzamy śmietanę po całej patelni. Ważne aby robić to powoli, aby śmietana nie zwarzyła się.

Dodajemy większość posiekanej natki pietruszki (resztę zostawiamy do dekoracji) i na małym ogniu gotujemy nasz sos aż się zredukuje i stanię się gęsty.

 

Makaron wykładamy na talerze, polewamy je sosem. Na koniec dekorujemy odrobiną natki pietruszki.

 

Smacznego

 

Tagliatelle con galletti 1

Tagliatelle con galletti 2

Tagliatelle con galletti 3

Tagliatelle con galletti 4

Tagliatelle con galletti 5

Tagliatelle con galletti 6

Tagliatelle con galletti 7

Tagliatelle con galletti 8








 

piątek, 09 sierpnia 2013, fluidfluidfluid

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Eliza Piotrowska, *.echostar.pl
2013/08/09 14:09:34
Miałam szczęście skosztować, pycha! Bardzo polecam!
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów