Blog > Komentarze do wpisu

Sernik czekoladowy z mascarpone

Delikatny i aksamitny o wyrazistym smaku - taki właśnie jest ten sernik. Każdy kęs rozpływa się w ustach i idealnie nadaje się jako deser po obfitym obiedzie, gdyż nie jest przesadnie słodki.

Sernik czekoladowy z mascarpone

 

 

Składniki (na tortownicę 30cm, na tortownicę 22cm wykorzystaj połowę składników):

  • 1kg serka mascarpone
  • 600g gorzkiej czekolady dobrej jakośći
  • 200ml gęstej śmietany 36%
  • 10 jajek
  • 400g cukru pudru
  • 2-3 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 300g kruchych ciasteczek (najlepiej Digestive)
  • 2 łyżki kakao
  • 160g masła o temperaturze pokojowej

 

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ciasteczka kruszymy, mieszamy z kakao, masłem i solą tak aby uzyskać "mokry żwirek". 

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.

Tortownicę wykłądamy papierem do pieczenia i z pokruszonych ciasteczek formujemy spód a następnie wstawiamy do lodówki na 15-20 minut.

Mascarpone miksujemy razem z jajkami, cukrem śmietaną i mąką. Kiedy masa będzie jednolita stopniowo dodajemy czekoladę cały czas miksując.

Masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika.

Całość pieczemy ok. 40-45 minut. Po wystygnięciu wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

 

Smacznego

 

Sernik czekoladowy z mascarpone 1

Sernik czekoladowy z mascarpone 2

Sernik czekoladowy z mascarpone 2

Sernik czekoladowy z mascarpone 4

Sernik czekoladowy z mascarpone 5

Sernik czekoladowy z mascarpone 6

Sernik czekoladowy z mascarpone 7

Sernik czekoladowy z mascarpone 8

Sernik czekoladowy z mascarpone 9

Sernik czekoladowy z mascarpone 10

Sernik czekoladowy z mascarpone 11

czwartek, 31 października 2013, fluidfluidfluid

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów