niedziela, 28 lipca 2013
Efektowna i pełna smaków przystawka, która idealnie nadaje się do rozpocznia kolejne udanego grillowanie.
sobota, 27 lipca 2013
Skoro impreza urodzinowa to i nie może zabraknąć ciasta, które będzie pełniło rolę tortu. Jako że kobiecie powyżej 18 roku życia już się nie wstawia świeczek (pewnie żeby się lukier nie roztopił :) ) więc każde kolejne jej urodziny są właśnie osiemnastymi i tak też było i tym razem. Kajce ciasto się spodobało a że ostatni raz robiłem je w zeszłe wakacje, to goście również byli zaskoczeni. Jest przepyszne, nie wymaga pieczenia i ciężko jest je zepsuć (chyba że się złe jogurty wybierze). Gorąco je polecam póki jest sezon na jagody.
piątek, 26 lipca 2013
Nie ma nic lepszego niż zielone pesto czy to na grzance, czy też mięso nim nafaszerowane. Ale jeszcze lepiej smakuje pesto zrobione własnoręcznie. W normalnym pesto używa się orzeszków piniowych, które nie wszędzie można kupić. Ja postanowiłem zastąpić je pistacjami, które sprawiły że moje pesto zyskało dodatkową głębię smaku a przygotowanie go jest bajecznie proste i trwa nie więcej niż 10 minut.
W czeluściach internetu natrafiłem na tutorial jak małym kosztem, można zbudować piec opalany drewnem BEZ konieczności murowania. Jako, że na działce leżały odpowiednie cegły postanowiłem przetestować ile w tym opisie jest prawdy.
środa, 03 lipca 2013
Sałatka ta idealnie nadaje się do podania na piknik nad jeziorem czy też w lesie. W jednym pojemniku zabieramy sałatkę, w drugim mniejszym dressing i na miejscu łączymy obie skłądowe i energicznie wstrząsamy, aby wszystko się wymieszało. Voila - pyszna sałatka jest gotowa do podania.
niedziela, 30 czerwca 2013
Shortbread – rodzaj ciastek, zbliżonych do ciastek kruchych, tradycyjny deser szkocki. Kto raz ich spróbuje z miejsca je pokocha. Uwielbiam ich maślany smak, fakt że rozpływają się w ustach i ten słonawy posmak, któy nadaje im całej ich wyjątkowości. Przy tym są one banalne w przygotowaniu i szybko się je robi, a składniki zawsze są pod ręką.
poniedziałek, 24 czerwca 2013
Hummus - potrawa bardzo popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej oraz żydowskiej. Jest to wyśmienita przekąska na zimno, serwowana z chlebem pita albo z warzywami (polecam marchewkę pokrojoną w słupki). Zasadniczym jej składnikiem jest zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa i sok z cytryny. Według legendy została wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych. Kajka go uwielbia i postanowiłem ją zaskoczyć przygotowując go samemu.
Dawno mnie nie było, więc wypada trochę się wytłumaczyć. Pod koniec maja brałem udział w castingu do drugiego sezonu MasterChef'a. Dostałem się do drugiego etapu, jednak tu moje szczęście się skończyło. :) Moja potrawa nie spotakała się z uznaniem większości składu sędziowskiego i niestety nie udało mi się przejść dalej. Bogatszy o nowe doświadczenie, konstruktywną krytykę jakiej zostałem poddany oraz wskazówki co można zmienić/poprawić myślę, że moje gotowanie będzie jeszcze lepsze. Może w przyszłym roku kiedy ruszy casting do kolejnej edycji uda mi się zajść jeszcze dalej, na co liczę i na pewno będę ponownie startował. Obiecuję, że moje wpisy będa się pojawiać z większą regularnością niż przez ostatni miesiąc.
niedziela, 19 maja 2013
Jako że sezon na szparagi i rabarbar w pełni pomyślałem, że dobrze byłoby je połączyć ze sobą. W czym będą razem pasować najlepiej jak nie w sałatce, która dopełni niedzielny obiad. Delikatne główki szparagów, kwaśny rabarbar, kremowa mozzarella i nutka pomarańczy sprawia, że sałatka jest nie tylko smaczna ale i wygląda bardzo wykwintnie. W sam raz na niedzielny obiad w ogrodzie.
sobota, 18 maja 2013
Większą część roku spędzamy na działce, gdzie młody ma miejsce żeby się wybiegać. W tym roku postanowiłem wydzielić sobie część wolnego miejsca i zrobić tam ogródek, w którym miałbym pod ręką zioła do gotowania i nie tylko.
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów