czwartek, 16 maja 2013
Kiedy tylko zaczyna się sezon na szparagi staram się je robić kiedy tylko się da. Młode zielone mają delikatny, pozbawiony goryczki smak i są idealne jako dodatek do mięsa czy sałatek, ale również jako samodzielne danie. Dzisiaj zaproponuję szybkie w przygotowniu szparagi z sosem holenderskim, którego delikatność idealnie podkreśla i wydobywa ich łagodność.
wtorek, 14 maja 2013
Dla mnie jedną z głównych oznak, że lato już tuż tuż jest pojawienie się w sklepach rabarbaru i szparagów. Dzisiaj zaproponuje smaczne ciasto z pierwszym z nich. Na szparagi niebawem też przyjdzie pora. Szybkie w przygotowaniu, kwaskowate z chrupiącą kruszonką. Idealne do jedzenia w ogródku kiedy słońce świeci, a wszystko dookoła się zieleni.
czwartek, 09 maja 2013
Czytając tytuł pewnie zastanawiasz się, czy aby coś mi sie nie pomyliło? Wbrew pozorom, połączenie czekolady z mięsem jest bardzo popularne (głównie w Ameryce) i smakuje wyśmienicie. Z początku lekko słone, później czujemy słodycz czekolady a na końcu chrupiący boczek i płatki kukurydziane. Danie nadaje się zarówno jako przystawka jak i zaskakujący i wytrawny deser. Gorąco polecam przetestować i przekonać się do tego egzotycznego połączenia.
środa, 08 maja 2013
Pstrąg z grilla, aromatyczny i cieszący oko. Niewiele osób robi rybę z grilla, ograniczając się do kiełbasek czy karkówki, a przecież ryba przygotowana w odpowiedni sposób, również ucieszy podniebienia wszystkich gości.
wtorek, 07 maja 2013
Uwielbiam szaszłyki w każdej postaci, im wiecej tym lepiej. Dzisiaj chciałbym zaproponować bardziej wykwintne podejście do tego typowego grillowego dania.
poniedziałek, 06 maja 2013
Pyszna i szybka w przygotowaniu przystawka, która umili oczekiwanie na główne danie z grilla.
niedziela, 05 maja 2013
Szybka sałatka idealnie nadająca sie do pieczonych na grillu mięs.
sobota, 04 maja 2013
Tym przepisem chciałem zapoczątkować nowy dział na moim blogu – grill. Pogoda wreszcie się poprawiła i czas wyciągnąć na wierzch grilla. Jako, że dużo czasu spędzamy na działce grill jest w ciągłym użyciu. Uwielbiam stać przy grillu, uwielbiam przygotowywać potrawy, które potem wszyscy zajadają ze smakiem. Zaczniemy od pysznego deseru, który idealnie zakończy wspólny grillowy posiłek.
czwartek, 25 kwietnia 2013
Pielmieni to rodzaj małych pierożków (podobnych do naszych, swojskich uszek) z mięsnym nadzieniem, które to są bardzo popularne za nasza wschodnią granicą. Oryginalnie pochodzą one z Syberii, gdzie to kobiety robiły je setkami, wystawiały na dwór gdzie od razu zamarzały, a później w razie potrzeby wystarczyło je odgrzać, aby w chwilę mieć gotowy obiad. Tradycyjnie farsz do pielmieni to mieszanka mięsa wołowego, wieprzowego i baraniny, jednak nie każdy lubi słodkawy smak tej ostatniej, więc w tym przepisie ograniczymy się do mięsa wołowo-wieprzowego.
środa, 24 kwietnia 2013
Nie ma nic lepszego niż kanapka na ciepło z pysznymi dodatkami popita zimnym piwem. Chciałbym dzisiaj zaproponować danie, które można przygotować w około 20 minut, przy czym wygląda i smakuje ono wybornie. Chrupiący i soczysty kurczak w ziołowo-parmezanowej panierce z dodatkiem krążków cebulowych w puszystym piwnym cieście...
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów