niedziela, 21 kwietnia 2013
Biscotti zwane inaczej cantuccini typowo włoski deserowy dodatek do kawy czy herbaty. Kruche, sucharkowe ciasteczka z dodatkiem orzechów i przypraw.
piątek, 19 kwietnia 2013
Jako że uwielbiam potrawy z budek z chińskim jedzeniem (wiem, wstyd się przyznać), któych pełno na naszych ulicach, postanowiłem odtworzyć ich przepis. Widziałem wiele razy te przygotowania, w oczekiwaniu na swoją porcję. Największym wyzwaniem było odtworzenie przypraw i uzyskanie takiej lepkiej, półpłynnej konsystencji, którą uwielbiam. Metodą prób i błędów udało mi się tego dokonać. :) W tym przepisie użyłem mięsa z żeberek - akurat takie miałem pod ręką. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć inne i w to miejsce wstawić kurczaka, wołowinę czy wieprzowinę.
czwartek, 11 kwietnia 2013
Dzisiaj chciałem zaproponować smaczne i efektownie wyglądające danie, z wciąż u nas mało popularnym masłem orzechowym. Wygląda ono efektownie i wbrew temu, co za chwilę przeczytasz jeśli chodzi o listę składników nie jest wcale tak bardzo skomplikowane. Makaron z warzywami i chrupiącą posypką z szalotek,chilli oraz orzeszków ziemnych, polany dressingiem z octu ryżowego i oleju sezamowego a na tym wszystkim gorące, chrupiące lekko gorzkawe skrzydełka... Nic tylko zajadać.
środa, 10 kwietnia 2013
Jako, że wiosny wciąż nie widać, poniżej kolejna próba jej przywołania. U nas bardziej popularna nazwa tej potrawy to sajgonki. Szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna przekąska, którą można podawać na "zimno" jak i po uprzednim podsmażeniu na bardzo mocno rozgrzanym oleju.
sobota, 06 kwietnia 2013
Obiecałem że jak tylko nagroda przyjdzie od razu sie nią pochwalę - tak też właśnie czynię :)
środa, 03 kwietnia 2013
Spontanicznie postanowiliśmy dzisiaj zjeść pierogi. Jako że z zupy zostało sporo smacznego, gotowanego mięsa wybó padł na pierogi z mięsem, ale nadzienie może być dowolne - szpinak, kapusta z grzybami, nawet bigos (po uprzednim jego rozdrobnieniu). U mnie z pierogami jest jak z pomidorówką - w każdej ilości, o każdej porze, na zimno, na ciepło jednym słowem zawsze i wszędzie mogę je jeść.
wtorek, 02 kwietnia 2013
Chciałbym zarówno zakomunikować jak i trochę się pochwalić, że jeden z moich przepisów wygrał główną nagrodę w konkursie ogłoszonym na portalu www.zmiksowani.pl
sobota, 30 marca 2013
Bardzo smaczna i błyskawicznie znikająca przystawka na ciepło (na zimno w sumie też pyszna). Składa się tylko z 3 rzeczy, a zawsze powoduje uśmiech na twarzach gości. Z doświadczenia wiem, że ile bym ich nie zrobił - zawsze zabraknie. Tak więc warto zrobić ich bardzo dużo.
Bardzo smaczne ciasto bez pieczenia, które można przygotować w krótkim czasie. Nie jest za słodkie, co jest dużym plusem i przy tym wygląda świetnie. Obok brownie jest to kolejne ciasto, które nie może nie wyjść i każdy jest w stanie je zrobić.
wtorek, 26 marca 2013
Moja propozycja na Wielkanocny obiad lub śniadanie (na zimno). Delikatny, soczysty schab nadziewany zielonym pesto, w marynacie z majeranku, czosnku i papryki. Dzięki pesto mięso nie będzie suche, jak to przeważnie w przypadku schabu bywa i zyska dodatkowy bazyliowy aromat.
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów