poniedziałek, 25 marca 2013
Mielone - jedno z moich ulubionych dań mięsnych (zaraz po golonce i schabowym :). Tym razem w wersji trochę bardziej ekskluzywnej. Dobrze wszystkim znany smak mielonych, złamany słonym smakiem sera feta, do tego aromatyczny i kremowy sos grzybowo-pieczarkowy.
sobota, 23 marca 2013
Kolejne wcielenie nieśmiertelnego łososia. Tym razem zapiekany ze szparagami i warzywami, z chrupiącą skórką i ziołową salsą verde.
Crostini to po włosku "małe tosty". Jest to przystawka podobna do bruschetty jednak do jej wykonania wykorzystujemy białe pieczywo, a bruschettę robimy z chleba na zakwasie.
piątek, 22 marca 2013
W Święta Wielkanocne obowiązkowo u nas na stole gości pasztet. W tym roku zaproponowałem trochę inny przepis. Bardziej delikatny i wykwintny. Zachęcam do spróbowania gdyż jest on dużo łatwiejszy w przygotowaniu niż tradycyjny pasztet.
Pyszne i delikatne ciasto z aromatem mandarynki. Ta wersja jest dla osób na diecie bezglutenowej, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby użyć do jego zrobienia normalnej mąki i proszku do pieczenia.
wtorek, 19 marca 2013
Ponownie ryba na tapecie. Każdemu jednak w końcu przeje się filet, więc dzisiaj uderzamy od trochę innej strony. Chrupiące z zewnątrz, delikatne i kremowe w środku kotleciki z solonego dorsza.
Kolejny zaraz po marchewkowym dżem do zestawu wielkanocnego. W planie jeszcze jeden, o równie nietypowym smaku. Ten ma delikatną goryczkę i wyraźną kwaskowatość, a z drugiej strony słodycz, więc idealnie nadaje się do przekładania ciasta czy jako przekąska do herbaty.
poniedziałek, 18 marca 2013
Zbliża się Wielkanoc więc czas na białą kiełbasę. Postanowiłem zrobić z niej danie główne. Coś zupełnie innego, niż zwyczajowy sposób jej podawania. Do tego nietypowe puree - selerowe. Dużo zdrowsze od ziemniaków, a do tego o interesującym smaku. Podkreśleniem będzie sos na bazie pieczarek nada wszystkiemu dodatkowego aromatu.
niedziela, 17 marca 2013
Lekko pikantny i słodko-imbirowy sos nadaje kurczakowi niesamowitego smaku a zioła, orzeźwiającą nutę.
sobota, 16 marca 2013
Dzisiejsza potrawa to ulubiony deser Kajki z czasów pracy w Ameryce. Dziwne, że nigdy wcześniej nie prosiła abym je zrobił. Makaroniki z bezy i mielonych migdałów, na zewnątrz chrupiące a w środku miękkie i ciągnące się, przełożone kremem czekoladowym z odrobiną wiśniówki...
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów