Dania mięsne

czwartek, 25 kwietnia 2013
Pielmieni to rodzaj małych pierożków (podobnych do naszych, swojskich uszek) z mięsnym nadzieniem, które to są bardzo popularne za nasza wschodnią granicą. Oryginalnie pochodzą one z Syberii, gdzie to kobiety robiły je setkami, wystawiały na dwór gdzie od razu zamarzały, a później w razie potrzeby wystarczyło je odgrzać, aby w chwilę mieć gotowy obiad. Tradycyjnie farsz do pielmieni to mieszanka mięsa wołowego, wieprzowego i baraniny, jednak nie każdy lubi słodkawy smak tej ostatniej, więc w tym przepisie ograniczymy się do mięsa wołowo-wieprzowego.
środa, 24 kwietnia 2013
Nie ma nic lepszego niż kanapka na ciepło z pysznymi dodatkami popita zimnym piwem. Chciałbym dzisiaj zaproponować danie, które można przygotować w około 20 minut, przy czym wygląda i smakuje ono wybornie. Chrupiący i soczysty kurczak w ziołowo-parmezanowej panierce z dodatkiem krążków cebulowych w puszystym piwnym cieście...
środa, 03 kwietnia 2013
Spontanicznie postanowiliśmy dzisiaj zjeść pierogi. Jako że z zupy zostało sporo smacznego, gotowanego mięsa wybó padł na pierogi z mięsem, ale nadzienie może być dowolne - szpinak, kapusta z grzybami, nawet bigos (po uprzednim jego rozdrobnieniu). U mnie z pierogami jest jak z pomidorówką - w każdej ilości, o każdej porze, na zimno, na ciepło jednym słowem zawsze i wszędzie mogę je jeść.
wtorek, 26 marca 2013
Moja propozycja na Wielkanocny obiad lub śniadanie (na zimno). Delikatny, soczysty schab nadziewany zielonym pesto, w marynacie z majeranku, czosnku i papryki. Dzięki pesto mięso nie będzie suche, jak to przeważnie w przypadku schabu bywa i zyska dodatkowy bazyliowy aromat.
poniedziałek, 25 marca 2013
Mielone - jedno z moich ulubionych dań mięsnych (zaraz po golonce i schabowym :). Tym razem w wersji trochę bardziej ekskluzywnej. Dobrze wszystkim znany smak mielonych, złamany słonym smakiem sera feta, do tego aromatyczny i kremowy sos grzybowo-pieczarkowy.
poniedziałek, 18 marca 2013
Zbliża się Wielkanoc więc czas na białą kiełbasę. Postanowiłem zrobić z niej danie główne. Coś zupełnie innego, niż zwyczajowy sposób jej podawania. Do tego nietypowe puree - selerowe. Dużo zdrowsze od ziemniaków, a do tego o interesującym smaku. Podkreśleniem będzie sos na bazie pieczarek nada wszystkiemu dodatkowego aromatu.
wtorek, 12 marca 2013
Drugim weekendowym daniem na działce jest gulasz z kluskami śląskimi. Danie proste w przyrządzeniu a przy tym bardzo smaczne i sycące.
sobota, 09 marca 2013
Kurczak - niby nic nadzwyczajnego powie ktoś, ale odpowiednio zrobiony i podany zmienia się w coś niesamowitego...
piątek, 01 marca 2013
Kolejna propozycja na dzisiaj to papryka faszerowana. Smaczne i szybkie do przygotowania danie. Jest też kolorowe co wydatnie poprawia humor przy dzisiejszej pogodzie.
wtorek, 26 lutego 2013
Dzisiaj na obiad zjemy pizzę, jednak co to za wysiłek zamówić i czekać aż przywiozą? Postanowiłem zrobić ją sam. Przepis na ciasto jest bajecznie prosty i obiecuje, że za każdym razem wyjdzie idealne.
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów