Ciasta, torty i słodkości

czwartek, 31 października 2013
Delikatny i aksamitny o wyrazistym smaku - taki właśnie jest ten sernik. Każdy kęs rozpływa się w ustach i idealnie nadaje się jako deser po obfitym obiedzie, gdyż nie jest przesadnie słodki.
sobota, 27 lipca 2013
Skoro impreza urodzinowa to i nie może zabraknąć ciasta, które będzie pełniło rolę tortu. Jako że kobiecie powyżej 18 roku życia już się nie wstawia świeczek (pewnie żeby się lukier nie roztopił :) ) więc każde kolejne jej urodziny są właśnie osiemnastymi i tak też było i tym razem. Kajce ciasto się spodobało a że ostatni raz robiłem je w zeszłe wakacje, to goście również byli zaskoczeni. Jest przepyszne, nie wymaga pieczenia i ciężko jest je zepsuć (chyba że się złe jogurty wybierze). Gorąco je polecam póki jest sezon na jagody.
niedziela, 30 czerwca 2013
Shortbread – rodzaj ciastek, zbliżonych do ciastek kruchych, tradycyjny deser szkocki. Kto raz ich spróbuje z miejsca je pokocha. Uwielbiam ich maślany smak, fakt że rozpływają się w ustach i ten słonawy posmak, któy nadaje im całej ich wyjątkowości. Przy tym są one banalne w przygotowaniu i szybko się je robi, a składniki zawsze są pod ręką.
wtorek, 14 maja 2013
Dla mnie jedną z głównych oznak, że lato już tuż tuż jest pojawienie się w sklepach rabarbaru i szparagów. Dzisiaj zaproponuje smaczne ciasto z pierwszym z nich. Na szparagi niebawem też przyjdzie pora. Szybkie w przygotowaniu, kwaskowate z chrupiącą kruszonką. Idealne do jedzenia w ogródku kiedy słońce świeci, a wszystko dookoła się zieleni.
czwartek, 09 maja 2013
Czytając tytuł pewnie zastanawiasz się, czy aby coś mi sie nie pomyliło? Wbrew pozorom, połączenie czekolady z mięsem jest bardzo popularne (głównie w Ameryce) i smakuje wyśmienicie. Z początku lekko słone, później czujemy słodycz czekolady a na końcu chrupiący boczek i płatki kukurydziane. Danie nadaje się zarówno jako przystawka jak i zaskakujący i wytrawny deser. Gorąco polecam przetestować i przekonać się do tego egzotycznego połączenia.
niedziela, 21 kwietnia 2013
Biscotti zwane inaczej cantuccini typowo włoski deserowy dodatek do kawy czy herbaty. Kruche, sucharkowe ciasteczka z dodatkiem orzechów i przypraw.
sobota, 30 marca 2013
Bardzo smaczne ciasto bez pieczenia, które można przygotować w krótkim czasie. Nie jest za słodkie, co jest dużym plusem i przy tym wygląda świetnie. Obok brownie jest to kolejne ciasto, które nie może nie wyjść i każdy jest w stanie je zrobić.
piątek, 22 marca 2013
Pyszne i delikatne ciasto z aromatem mandarynki. Ta wersja jest dla osób na diecie bezglutenowej, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby użyć do jego zrobienia normalnej mąki i proszku do pieczenia.
wtorek, 19 marca 2013
Kolejny zaraz po marchewkowym dżem do zestawu wielkanocnego. W planie jeszcze jeden, o równie nietypowym smaku. Ten ma delikatną goryczkę i wyraźną kwaskowatość, a z drugiej strony słodycz, więc idealnie nadaje się do przekładania ciasta czy jako przekąska do herbaty.
sobota, 16 marca 2013
Dzisiejsza potrawa to ulubiony deser Kajki z czasów pracy w Ameryce. Dziwne, że nigdy wcześniej nie prosiła abym je zrobił. Makaroniki z bezy i mielonych migdałów, na zewnątrz chrupiące a w środku miękkie i ciągnące się, przełożone kremem czekoladowym z odrobiną wiśniówki...
 
1 , 2
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów