Dania z woka

piątek, 19 kwietnia 2013
Jako że uwielbiam potrawy z budek z chińskim jedzeniem (wiem, wstyd się przyznać), któych pełno na naszych ulicach, postanowiłem odtworzyć ich przepis. Widziałem wiele razy te przygotowania, w oczekiwaniu na swoją porcję. Największym wyzwaniem było odtworzenie przypraw i uzyskanie takiej lepkiej, półpłynnej konsystencji, którą uwielbiam. Metodą prób i błędów udało mi się tego dokonać. :) W tym przepisie użyłem mięsa z żeberek - akurat takie miałem pod ręką. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć inne i w to miejsce wstawić kurczaka, wołowinę czy wieprzowinę.
wtorek, 05 marca 2013
Przeglądając swoją książkę z przepisami, postanowiłem dokładnie sprawdzić wszystkie kartki luzem (a trochę ich się nazbierało). Tak trafiłem na kolejną potrawę z woka, tym razem wymagającą ciut więcej zachodu i wprawy, jednak smak rekompensuje nam to z nawiązką.
sobota, 02 marca 2013
Dim Sum to rodzaj przekąski, podawany zwyczajowo w Chinach. Podawane są one przeważnie na małych talerzykach lub w pojemnikach z bambusa, w których się wcześniej gotowały na parze. Zwyczajowo porcje Dim Sum mają rozmiar "na jeden raz". Dzisiaj zaproponuję pierożki Dim Sum z mieloną wołowiną, kolendrą i imbirem.
środa, 27 lutego 2013
Uwielbiam w kuchni wykorzystywać wok. Dzięki niemu potrawy gotują się dużo szybciej niż w zwykłym garnku a ponadto wok nadaje się zarówno do smażenia, gotowania jak i duszenia. Tą szybką potrawą niniejszym otwieram nowy dział na moim blogu - dania z woka.
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów